“Homo cooperans 2.0. Por una economia colaborativa desde el cooperativismo”. Matthieu Lietaert

29/06/2017
 • Parteix d’un homo cooperans 1. –històric-, que en el decurs del temps sempre ha estat present a la pràctica –és  inimaginable sense la funció col·laborativa-, però que ha anat quedant subsumida contràriament al que podria pensar-se, gràcies al individualisme ultrancer. Subsumida sense poder i valor.

   Què te de nou, perquè avui l’autor posi de relleu i impulsi l’homo cooperans 2.0?; dit de manera senzilla i simplificada: la arribada d’Internet i el coneixement lliure, obrint perspectives insòlites, inimaginables fa ben poc. Això explica el desplegament d’un possible nou homo 2.0, que entén que les noves tecnologies de la comunicació i el coneixement, ens obren a: una nova civilització amb les xarxes digitals, a un nou paradigma de societat i convivència, i a una nova economia, per a compartir, amb un nou centre, la persona humana (l’homo nou), i el medi que el sosté.

  Matthieu sense entrar-hi a fons, hi desvetlla una realitat latent, una realitat econòmica emergent i imparable. Aquesta passa per un “compartir nou”, allò que fins ara hem tingut adormit. Ens parla, del profund malestar que es viu avui, ho refereix com la part més ombrívola del llibre. El nucli de les causes profundes d’aquest malestar de la societat son factors que cal comprendre’ls be, el que anomena l’equació del excés, això és: un creixement econòmic il·limitat, un consum a ultrança, un assetjament publicitari desbocat i el mite de la llibertat individual sense límit. Diu, sense canviar aquest rumb, sense tenir el coratge d’enfrontar-se a les raons que ens han portat a la situació actual, és un miratge, no és possible.

   La irrupció d`una mal anomenada “economia col·laborativa” la tenim amb el que és notícia dia si dia també, entorn del taxi i la vivenda. Aquests són motiu d’una aferrissada discussió que no podem minimitzar, discussió justament per aparèixer operadors que amb el nom d’economia col·laborativa perverteixen posant l’economia col·laborativa al servei de l’especulació i alimentant més i més l’economia depredadora que ho devora tot; el capitalisme. Cal una observació atenta i una conscienciació de l’expansió col·laborativa que neix de la cooperació, no una altra.

   Enhorabona per ajudar-nos a obrir els ulls i sortir de la ingenuïtat o bona fe, de tantes persones. Ens reclama estar amatents a uns canvis que s’estan donant entre nosaltres i que massa sovint és aprofitat pels oportunistes o grans poders econòmics per desviar-ho al lucre. No ho podem consentir.

   Els darrers anys el vent ha començat a girar, i el sistema ens mostra els seus límits, diu  “la qüestió és que necessitem plantejar-nos en saber com podríem organitzar-nos per vehicular unes altres idees, i per què, també nosaltres podem transformar-les en politiques concretes. És el que es vol fer amb la Fabrica de la transició (França).  És allí on hem de concentrar les nostres energies els anys vinents. Com escriu Michel Bauwens en el prefaci, de manera irònica i pertinent “iguals de tots els països, uníu-vos!”  El moviment Platform Cooperativism és un excelent començament.

   Per una profitosa lectura amigues i amics. Gràcies Matthieu.

   Josep Busquets

cercar...

Últimes entrades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto