La pressa del temps (Maria Barbal)

20/12/2017
 • ROCAGUINARDA / LECTURA MENSUAL GRUP “AMICS I AMIGUES DE LA LECTURA”.

  30 novembre 2017


  Llibre: Maria Barbal (2010). La pressa del temps. Barcelona. Columna. ISBN: 978-84-664-1126-4


  Aquesta sensible obra de l’excel·lent escriptora lleidatana ens apropa a petits retrats, de diferents tipologies de persones, tant rurals com urbanes. Les descripcions són molt visuals (semblen fotos o escenes de pel·lícula), i no es deixa cap detall al tinter. Abans de centrar-se en els personatges, ubica el lector/a en el lloc o en l’ambient.


  Hi ha diverses casuístiques i temàtiques producte de la facilitat i del manifest esforç de l’autora per observar la realitat quotidiana de la vida corrent. Per exemple: esdeveniment comuns com ara fracassos professionals i personals, decepcions sentimentals, transicions d’una edat a l’altra, conflictes familiars, manca de comunicació Inter generacional, la soledat – dels ancians, sobre tot-, la libido dels vells verds, , dificultats en el treball, records i nostàlgia de la infantesa, les crisis de l’adolescència, sorpreses de la vida, estereotips socials, la gent malpensada, les maledicències, la solteria, la xenofòbia, gelosia, . Es palès com procura tractar temes de totes les edats i de les seves transicions. La preocupa bastant la situació de la dona actual. Destaca que la realitat que l’autora coneix més a fons és la del món literari. I es nota.


  L’estil de la Barbal és senzill i entenedor i fa servir diferents tècniques. Uns cops el narrador parla en primera persona, uns altres en tercera persona. De vegades són descripcions de paisatges; de vegades, descripcions del caràcter i tarannà de les persones. També fa servir els diàlegs. Quan comença un relat no explica l’argument d’una manera lineal, sinó que procura deixar-te la informació més significativa cap el final. Exemple: “El dinar de Nadal” en què és un sacerdot qui invita.


  En els seus relats, tracta també la societat i en fa la crítica: les retallades, les amistats que se’n obliden de tu, els serveis a les ciutats, el soroll de la urbs, els odis en els pobles més petits, el menys teniment de les persones més grans, el funcionament de les residències de la tercera edat, la tendència a respectar els costums d’una societat encara que siguin actualment poc justos, l’excessiva afició a llegir els best sellers imposats per les editorials sense fer-ne una crítica, i així tot el llibre. La majoria de les vegades, deixa per al final la sorpresa o l’explicació de tota la trama. Mira d’aconseguir un ambient de suspense.


  A la reunió del 30 de novembre  es va comentar el llibre i , després de llegir en veu alta algun d’ells, se’n van fer diversos comentaris: són relats curts molt simpàtics i s’hi detecta certa similitud als contes de Pere Calders, amb el mateix tarannà sorprenent. Es fa palesa una calculada economia del llenguatge i una pintura hàbil, ràpida a l’hora de descriure les persones i els ambients. Els temes són foscos i forts, descrivint psicologies personals existents a la vida corrent. Tanmateix en molts moments hi ha tendresa.


  El més característic és que empra nombroses paraules i expressions poc usades o conegudes en català. Fa servir les paraules justes, no mimètiques del castellà. És un vocabulari molt polit i sospesat.


  Algunes les he enregistrades per buscar-les al diccionari:


  Paraules: Cobertat, desvida, escolrida, redol, trescar, tolla, desnerit, renouera, esllisar-se, etc.


  Expressions: “No ha fet cap mancament a ningú”…; “A jo em va passar”; “En Jaume no es podia acabar que cada matí….”; “Jo li feia de mocador blanc…”; “Com buscant una clarícia”…


  En resum: és un llibre aparentment fàcil de llegir, però que s’ha d’anar rellegint per trobar-li el valor literari propi d’un estil molt i molt cuidat. Els relats, cadascun per separat, són petites joies.


  (Maria Luisa Rodríguez Moreno, http://guidanceinspain.blogspot.com)


cercar...

Últimes entrades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar anàlisis d'ús i de mesurament de la nostra web. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies

Accepto